Miracura

Vyöhyketerapia

Miksi vihan kanssa kannattaa olla sinut?

Tämä on vihasarjan osa 2. Osa 1: Näkökulmia vihantunteeseen


Tunnistatko vihan?

Oletko miettinyt, pystytkö tuntemaan vihaa? Mitä viha on? Missä viha kehossasi tuntuu? Miltä se tuntuu? Onko se painava, kevyt, onko sillä muoto? Mitä kehossasi tapahtuu, kun olet vihainen? Mistä tiedät, että tietty tuntemuksesi on vihaa?

Kenties tunnistat itsestäsi ketjun Turhautuminen – Nöyryytys – Ärtymys – Kateus – Raivo.

Tuntuuko viha poltteena tai paineena? Mistä tiedät, että tunnet vihaa?

Nykyisessä kulttuurissa tunteiden ilmaiseminen on lähes kiellettyä: tunteet pyritään tukahduttamaan ja toimimaan ensi sijassa järjen ja logiikan perusteella. Vihan tunteminen on kuitenkin ollut tärkeää ihmisen kehitykselle jo pari miljoonaa vuotta: viha on tuonut voimaa puolustautua uhkia vastaan. Edelleenkin vihan tehtävä on toimia puolustuskeinona. Siksi sen tunteminen on luonnollista ja vaistomaista – ja kaikki tuntevat sitä ainakin toisinaan.

Viha nousee usein juuri turhautumisen ja nöyryytyksen tunteiden kautta.

Miten voit tunnistaa vihan?

Miten saat selville, miltä viha tuntuu, jos et vielä tiedä? Miten voit tunnistaa vihan?

Tunnistatko vihantunteen itsessäsi?

Kuvittele tilanne, jossa olet tuntenut turhautumista. Tilanne voi liittyä esimerkiksi työhösi, opiskeluun, perheeseen tai ystäviin: tilanne, jossa asiat eivät ole menneet kuten olisit halunnut. Kuvittele, miltä turhautuminen on tuntunut.

Mieti sen jälkeen, miltä on tuntunut tuntea itsesi nöyryytetyksi, koska et ole pystynyt ratkaisemaan turhautumista aiheuttanutta tilannetta.

Sen jälkeen pohdi, millä tavalla pystyit ratkaisemaan tilanteen: miltä tuntui, kun pohdit ratkaisua. Ratkaisu saattoi olla esimerkiksi keskustelu, väittely tai vain tilanteesta poistuminen.

Pohdiskellessasi asiaa muutaman kerran tällä tavalla eri tilanteiden kautta alat saada kiinni siitä, miltä viha (ärtymys) tuntuu. Älä anna periksi: et välttämättä tunnista tunnetta heti. Jatka harjoittelua.

Tunnistamisen jälkeen voit hyväksyä vihasi ja sen jälkeen purkaa sitä toisia vahingoittamatta

Viha on jokaisen oikeus – toisen vahingoittaminen ei

Jokaisella ihmisellä on oikeus vihan tunteisiin. Tämä EI toki tarkoita sitä, että olisi oikeus vahingoittaa muita ihmisiä tai ympäristöä vihaa tuntiessaan. Kun ihminen tiedostaa vihansa ja sen syyt, hänellä ei ole tarvetta vahingoittaa muita sanallisesti eikä fyysisesti. Toisten vahingottamisen tarve juontaa juurensa tunnistamattomasta vihasta tai vihasta, jota ihminen ei hyväksy tai ymmärrä. Koska viha on voimakas tunne, sen tukahduttaminen voi pahimmillaan johtaa räjähdyksiin, joiden aikana ihminen ei tiedä mitä tekee. Tukahdutettu viha voi siis sokaista.

Oletko tuntenut halua vahingoittaa jotakuta toista sanallisesti tai fyysisesti? Monet meistä ovat – et ole siinä yksin. Pohdi siis, miltä viha tuntuu ja miksi haluaisit kohdistaa sen tiettyyn ihmiseen tietyssä tilanteessa. Mieti, miksi vihasi kenties kannustaa sinua loukkamaan toista ihmistä?

Loukkaatko toisia, kun olet vihainen? Miksi?

Viha on voimaa

Kun tunnistat vihan, voit käyttää sitä voimavarana. Puhtaana tunteena viha puhdistaa ja toimii oman tahdon toteuttamisen moottorina. Jotta viha olisi positiivista, se on voitava purkaa sopivaan kohteeseen: vahingon tuottaminen vihapäissään on tuomittavaa ja aiheuttaa lisäksi tunteen purkajalle vahinkoa huonon omatunnon muodossa.

Miksi sitten vihan kanssa kannattaisi olla sinut?

Viha auttaa puolustautumaan. Viha auttaa pitämään toiset ihmiset poissa omien rajojen sisäpuolelta. Viha tuo rohkeutta ja itsenäisyyttä. Viha motivoi toimimaan.

Minulle viha tarkoittaa ennen kaikkea voimaa puolustaa itseäni, eli vihani ilmenee puhtaasti alkuperäisessä evolutionarisessa tarkoituksessaan.

Tunnistettu viha herättää halun puolustautua.

Vihan hyödyntäminen ei tarkoita jatkuvaa toisille huutamista tai möykkäämistä tai tavaroiden paiskomista. Viha on kuitenkin monien toimien taustalla: jos aamulla väsyttää, vihan avulla saan voimaa lähteä liikkelle. Konfliktitilanteessa viha auttaa minua puolustamamaan itseäni ja näkemystäni. Viha auttaa etsimään periksi antamatta oikean reitin vieraassa paikassa. Viha auttaa selviytymään ahdistavassa tilanteessa.

Vihan tunnistamisen jälkeen vihani muuttui taustatekijäksi tai moottoriksi sille, että saan asioita aikaan.

Tunnistettu viha auttaa saamaan asioita aikaan

Viha ei ilmene jokapäiväisessä elämässä muodossa, jonka moni ajattelee sillä olevan, eli punoittavina kasvoina, huutamisena tai lyömisenä. Se on pikemminkin kuin pohjavirtaus, joka kuljettaa minua siihen suuntaan, johon haluan mennä.

Kerro kommentissa oma kokemuksesi tai käsityksesi vihasta!


Vihasarjan osa 1: Näkökulmia vihantunteeseen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: