2020: rytmikkäämpi kuin 2019?
Hyvää alkanutta vuotta!
Mitä teet tänä vuonna eri tavalla kuin viime vuonna? Millä tavalla päätit muuttua tänä vuonna? Mikä elämänrytmissäsi muuttuu?
Minulla on vielä unelmakartta tekemättä tälle vuodelle. Tiedätkö, mikä se on? Unelmakartta? Se on ennen kaikkea visuaalinen, mutta halutessasi myös auditiivinen kokonaisuus haaveistasi. Siinä on esitettynä kaikki, mistä tällä hetkellä haaveilet, mitä haluat tavoitella. Kartassa siis esitetään unelmati kuvien ja tekstin muodossa, halutessasi voit liittää mukaan myös ääntä. Kartan tarkastelun helpottamiseksi se koostuu usein vain tietyn aistin, kuten näön, avulla tarkasteltaviin yksityiskohtiin, mutta syvällisemmän kokemuksen saa hyödyntämällä useampia aisteja.
Teen unelmakartan vähintään kerran vuodessa. Tähän asti kartta on konkreettisesti tarkoittanut pahville liimattuja kuvia ja tekstiä tai tietokoneen avulla tehtyä pdf-tiedostoa, johon olen koonnut unelmani kuvina ja tekstinä. Suosittelen unelmakartan tekoa ihan kaikille. Sen avulla voi kirkastaa tavoitteitaan joka päivä – sillä tavalla unelmiaan ja haaveitaan ei pääse unohtamaan arjen pyörityksessä.
Kartan tekoon ei mene kauan. Nopeimmillaan olen saanut tavoitteeni kuvien ja ytimekkäiden ilmaisujen muotoon (eli unelmakartaksi) 15 minuutissa. Ihan jokaisella asemasta ja elämäntilanteesta riippumatta on 15 minuuttia vuodessa aikaa omien tavoitteidensa kirkastamiseen.
Tanssi, rytmi ja meditaatio
Osallistuin viime vuoden toiseksi viimeisenä päivänä ensimmäistä kertaa elämässäni tanssilliseen meditaatioon, jonka tavoite oli saada selville asioita, joista on vuoden loppuessa valmis päästämään irti. Irtipäästämisen kautta tavoite oli saada selville, mitä haluaa alkavalta vuodelta. Rytmin ja liikkeen kautta kehon voi saada tukemaan tätä siirtymisen ja muutoksen prosessia.
Iltaan osallistui muutama ihminen, joista jokaiselle jäi itselleen kotiin vietäväksi illan aikana tehdyt muistiinpanot omista irtipäästettävistä ja tavoiteltavista asioista.
Olin kirjoittanut edellisenä päivänä lyhyen yhteenvedon vuoden aikana tapahtunesta asioista ja tavoitteistani seuraavalle vuodelle. Näitä syvensin illan aikana ja ehdin pohtia, mikä niistä oli tärkein. Mikä on tärkein asia, josta päästän (päästin) irti ja mikä on tärkein tavoite.
Masennuksen ja huonon itsetunnon aikoina mihin tahansa ryhmään osallistuminen oli vuosien ja vuosien ajan minulle suorastaan kidutusta. Epävarmuuden takia en pystynyt nauttimaan toisten ihmisten seurasta lainkaan. Tuon vuoden toiseksi viimeisen päivän meditaatioillan aikana ymmärsin, etten enää ajattele huolissani ”Mitä nuo muut minusta ajattelevat?” Puhuin ja liikuin tavalla, joka tuntui oikealta, muista välittämättä. Jo vuosien ajan tavoitteeni on ollut pystyä tanssimaan bussipysäkillä, jos siltä tuntuu. Olen yhä lähempänä sitä ajattelun vapautta
Tänä vuonna tanssiminen yksin ryhmässä tuntui hyvältä. Tanssiminen ja siihen liittyvät harjoitteet avasivat kehoa ja helpottivat ajattelua, kirkastivat ajatuksia. Tanssin kautta uudelle vuodelle löytyi tavoitteita, elämälle ja ajatuksille rytmiä. Suosittelen lämpimästi!
Ne viisi ihmistä.
Kuka sinun ympärilläsi olevista ihmisistä tukee vapaata ajattelua – omana itsenäsi toimimista? Kuka rohkaisee toimimaan, kuten sinulle on ominaista? Kuka tukee elämäsi tanssia?
Entä miten pystyt tavoittelemaan joka päivä niitä asioita, joita päätit tavoitella? Kuka sinua kannustaa siinä? Kuka kannustaa sinua muuttumaan?
Tutkimusten mukaan ihminen on viiden itselleen läheisimmän ihmisen summa. Ville Virmajoki kirjoitti tästä aiheesta viime syyskuussa. Ovatko viisi läheisintä ihmistäsi sellaisia, jollaiseksi haluat tulla? Mitä aiot tehdä tämän muuttamiseksi, jos tarvetta on?
Kyllä, minusta vuoden alussa on syytä esittää itselleen paljon kysymyksiä. Vuodenvaihde on hyvää aikaa pohtia, ovatko asiat kuluneen vuoden aikana menneet kuten Strömsössä ja mitä kenties seuraavana vuonna haluaa tehdä toisin.
Kukaan muu ei voi elää sinun elämääsi tai tehdä siitä sinulle sopivampaa.
Nuo ovat sinun tehtäviäsi. Niitä tärkeämpiä tehtäviä ei ole.

P.S. Kävitkö jo allekirjoittamassa täydentäviin hoitohin liittyvän kansalaisaloitteen, joka ehdottaa, että ”eduskunta ryhtyy lainvalmistelutoimenpiteisiin, joilla turvataan, että kaikilla on halutessaan vapaus valita ja myös taloudellinen mahdollisuus käyttää turvallisia täydentäviä hoitoja.”
Kuunteletko hyviä neuvoja?