Imeytymisongelmat: rakkauden imeytyminen
Suoliston kunto on ihmisen terveydelle oleellinen asia. Ruoansulatuksen tehtävä on nimensä mukaisesti pilkkoa ja imeyttää ravintoaineet. Hankaluuksia tuottaa yhtä lailla se, jos ravintoaineet eivät pilkkoidu, kuin se, jos ne eivät imeydy: liian isoina palasina suolistoon tuleva ravinto sulaa huonommin kuin pieninä palasina sinne tuleva.
Samalla periaatteella ihmisen pitää mielestäni opetella käsittelemään tunteita: opetella, miten oma tunne-elämä toimii, palastella tunteiden kokonaisuutta tarvittaessa pienempiin osiin ja rakentaa niistä osista tarvittaessa jotain uutta.
Mielestäni ei ole kannattavaa jakaa tunteita “positiivisiin” tai “hyviin” ja “negatiivisiin” tai “huonoihin”. Hyvien ja huonojen tunteiden sijasta on mielestäni olemassa vahvoja ja vähemmän vahvoja tunteita. Vahvemmat tunteet aiheuttavat kehossa voimakkaamman reaktion kuin vähemmän vahvat. Esimerkkejä vahvoista tunteista ovat viha tai rakkaus. Näiden tunteiden vaikutusta elimistöön on tutkittu erilaisilla menetelmillä ja todettu, että aivojen tietyt alueet reagoivat ja useimmilla ihmisilä muuallakin kehossa tapahtuu samanlaisia asioita.
Tunteiden sulaminen ja imeytyminen
Viha aiheuttaa esimerkiksi sydämen lyöntitiheyden kiihtymistä, veren virtausta suolistosta lihaksiin, rakkaus taas tiettyjen hormonien erittämisen lisääntymistä ja siitä johtuvaa kokonaisvaltaista hyvänolontunnetta. Minkä tahansa voimakkaan tunteen kokeminen hidastaa yleensä ruoan imeytymistä suolistossa, koska energia keskittyy muihin kehon osiin. Muun muassa tästä syystä ihmisen kokema stressi on keholle suuri rasitus.
Samoin kuin suoliston ollessa kyseessä, tunteet voivat tuntua elimistölle “liian suurilta” ja niiden “sulattaminen” vaikealta. Ihmisen ei-niin-helppo tehtävä on tuntea itsensä ja pitää itsestään, mutta erityisesti lapsuudessa koettu tunnestressi vaikeuttaa tätä tehtävää. Jos kuva itsestä on vääristynyt, omia tunteita on vaikeampi ymmärtää eli “sulattaa”. Tämä voi johtaa elimistön epätasapainoon, joka saattaa näkyä suolistossa: tunteiden sulamattomuus voi aiheuttaa ruoansulatusongelmia.
Kaikkein helpommin tunteiden käsittelyn ongelmat tulevat esiin rakkauden suhteen: jos ihminen ei rakasta itseään, hän kohtelee kehoaan huonosti: ei huolehdi terveydestään niin hyvin kuin olisi parasta. Monilla suolisto alkaa tästä johtuen oireilla. Elimistön eri osien tulisi toimia tasapainossa, ja ongelmat imeytymisessä jossain osassa elimistöä näkyvät lopulta muissakin järjestelmissä.
Mistä sitten tunnistaa suoliston ongelmat? Oireet voivat olla moninaisia: jatkuvaa väsymystä, ummetusta, ripulia, mielialanvaihtelua, lihomista tai laihtumista, iho-ongelmia ja niin edelleen. Jos kuluu vuosia, etteivät ravintoaineet imeydy kunnolla, kehokin alkaa oireilla hyvin monella tavalla.
Samalla periaatteella tunnistamattomat tai tunnustamattomat tunteet voivat lisätä elimistön taakkaa. Vahvoista tunteista ei ole aina helppo puhua. Niistä puhuminen ja itselle sopivan kehollisen tunteidenpurkamistavan löytäminen on mielestäni kuitenkin pitkän ajan kuluessa vaarallista terveydelle.
Rakkauden puute kuormittaa
Minulla on omakohtaista kokemusta siitä, kuinka itseni rakastamisen puute on saanut minut laiminlyömään kehoani tietoisesti ja tiedostamatta ja aiheuttanut kehossa epätasapainotiloja: minun tapauksessani masennusta, syömisongelmia ja ylipainoa. Nämä sairaudet taas kuormittavat kehoa ja johtavat helposti uusiin sairauksiin, kuten nivelongelmiin. Sairauksien hoitoon käytetyt synteettiset lääkeaineet lisäävät kehon kuormitusta entisestään.
Mielialääkkeiden ajatellaan olevan välttämättömiä vakavasti masentuneelle, kuolemanvaarassa olevalle ihmiselle. Lääkkeiden toimintaperiaate on kuitenkin helpottaa oloa tukahduttamalla tunteita, eikä se käsitykseni mukaan ole pidemmän päälle hyvä vaihtoehto. Tunteet nousevat kuitenkin jossain vaiheessa pintaan. Silloin olisi hyvä, jos ihminen olisi vielä mentaalisesti sellaisessa kunnossa, että pystyy tunteitaan erittelemään ja käsittelemään.
Tutkimuksia tunteiden epigeneettisestä periytymisestä
Odotan mielenkiinnolla, mitä tutkimuksia tästä aiheesta tulevaisuudessa tehdään. Nykypäivänä tällaiset ajatukset herättävät lähinnä kummastusta ja epäuskoa. Uskon kuitenkin vakaasti, että jossain vaiheessa tulevaisuudessa tunteiden merkitys ihmisten terveydelle tunnetaan nykyistä paremmin. Jo nyt on olemassa tutkimuksia siitä, mitä esimerkiksi sotien ja muiden katastrofien aiheuttamat suuret tunnemyrskyt voivat ihmisille aiheuttaa:
- Suomi vieritti sotatraumat sotilaiden omaksi syyksi – psyykkinen haavoittuminen oli heikkoutta (Suomen Kuvalehden artikkeli, 2013)
- Sodan pitkät jäljet: ylisukupolviset sotatraumat (Opinnäytetyö, 2017)
- Äidin sotatrauma ja lapsen emotionaalinen kehitys (Gradu, 2016)
- Suomalaisissa edelleen sodan arpia: armottomuus heikkoutta kohtaan (Studio 55, 2013)
- Ylisukupolviset siirtymät (Opinnäytetyö)
Täällä kirjoitin (itsekseen) puhumisen merkityksestä ja myös Aamun ihmeen oivalluksista.