Kamomillasaunio lääkeyrttinä: terveyttä yleisestä rikkaruohosta
Kamomillasaunio

Lat. Matricaria recutita (Matricaria chamomilla, Chamomilla recutita), rohdosnimi kamomillankukka
Kyllä, kyseessä on juuri se kenties omalla pihallasi kasvava ”rikkaruoho”. Samantyyppinen mutta matalampi, vaatimattomammat vihreät kukat tekevä pihasaunio sisältää kamomillan kanssa samoja aineita. Molempia kasvaa Euroopassa luonnonvaraisina.
Teekamomilla on usein jalosauramoa, koska siitä voidaan kukintojen lisäksi hyödyntää myös lehdet. Jalosauramo on jalostettu viljely- ja koristekasvi.
Vaikuttavat aineet:
- Atsuleenit: viljeltyjä lajikkeita on jalostettu sisältämään samoja pitoisuuksia, luonnonvaraisissa vaihtelee
- Kukinnot sisältävät 0,2-2% yli 120 kemiallista ainesosaa sisältävää öljyä.
- Kuumennettaessa kukintojen öljystä muodostuu mm. kamatsuleenia (yksi atsuleeneista)
- Öljy sisältää runsaasti haihtuvia ainesosia, muun muassa levomenololia, pineeniä, antemaasia ja spiroeetteriä
- Kasvin sisältämät flavonoidit: apigeniini, luteoliini, antemidiini, patuletiini ja 12 muuta
- Kumariineja kamomillassa on myös
- Lisäksi kamomilla sisältää mm. salisyylihappoa, angelikahappoa, rasvahappoa, aminohappoa, parkkiaineita ja hyvin imeytyvää kalsiumia
- Jalosauramon sisältämät ainekset poikkeavat hieman edellämainituista

Vaikutus:
Kamomillan kliininen tutkimus on ollut vähäistä. Kasvin sisältämät kumariinit ehkäisevät virusten ja bakteerien kasvua. Kasvissa on myös sienten kasvua ehkäisevää umbelliferonia. Koko kasvista tehty etanoliuute ehkäisee polio- ja herpesviruksen kasvua. Kamomilla vahvistaa tutkitusti immuunipuolustusta, estää tulehdusta ja allergiaa, lievittää kipuja, alentaa kuumetta ja ehkäisee mahahaavan syntymistä ja nopeuttaa mahahaavan paranemista.
Kamomilla parantaa tehokkaasti limakalvotulehduksia: estää tulehdusta ja edistää paranemista. Se myös nopeuttaa palovammojen paranemista. Antibakteerisena kamomilla kuivattaa haavoja ja tehostaa ihon aineenvaihduntaa. Suolistossa kamomilla hidastaa suolen liikkeitä, vähentää ilmavaivoja ja kiihdyttää ruoansulatusta, sapen eritystä ja haiman toimintaa [haima tuottaa mm. insuliinia]. Se uudistaa maksakudosta sekä alentaa kolesteroliarvoja. Lisäksi kamomillalla on kouristuksia [joista mm. kivuliaat kuukautiset usein johtuvat] estäviä ja hermostoa vahvistavia [=rauhoittavia] vaikutuksia. Luultavasti kamomilla myös ylläpitää kohdun kuntoa. Kamomilla lamaa keskushermostoa, eli parantaa unta ja alentaa verenpainetta sekä hidastaa sydämen sykettä ja hengitystä.

Käyttö:
Kamomilla on Euroopan käytetyimpiä yrttejä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kamomilla tehoaa useimpiin ongelmiin, johin sitä on käytetty.
Kamomillavalmisteita ja -tuotteita
- Kukkamykeröistä tai niistä saatavista öljyistä valmistettu tee, tinktuura, kapselit, hauteet, oljyt, yrttityynyt
- Vakioidut uutteet
- höyryhengitettävät tuotteet
- homeopaattiset valmisteet
- Erilaiset kosmetiikkatuotteet: suuvedet, shampoot, voiteet
- Makeiset, leivonnaiset, tupakka, juomat (alkoholi)
Käyttökohteet

Kamomilla sopii ruoansulatusvaivojen, stressistä johtuvien suolisto-ongelmien, ientulehduksen ja allergioiden hoitoon. Sitä käytetään myös hermostuneisuuden ja unettomuuden helpottamiseen aekä migreenin, kuukautiskipujen ja vaihdevuosioireiden hoitoon. Se helpottaa monenlaisia hermostollisia oireita.
Ulkoisesti kamomillalla voidaan hoitaa tulehduksia, auringonpolttamia, rintatulehdusta, hiuksia, reumakipuja sekä peräaukon ja sukupuolielinten sairauksia, kuten peräpukamia.
Homeopaattista kamomillaa käytetään lasten rauhattomuuteen, vatsakipuihin, korvakipuun,kuukautiskipuihin ja hengitystievaivoihin [kysy lisää homeopaatilta!]. Aromaterapiassa jalosauramolla hoidetaan muun muassa ihovaivoja, kipuja, naistenvaivoja, migreeniä, ruoansulatusvaivoja ja stressiä.
Kamomillaa ei kannata nauttia teenä kahta kupillista enempää kerralla. Jännitystä lievittävä tee: kupillinen kolmesti päivässä ennen ateriaa kahden viikon ajan, sitten viikon tauko. Ien- ja suutulehduksen hoitoon ”teelusikallinen kamomillaa ja teelusikallinen salviaa, joita haudutetaan muutama minuutti puolessa litrassa kiehuvaa vettä. Kamomillan kukkia otetaan 1-4g neljästi päivässä ruokailujen välillä.” (Piippo 2003, 143)
(Lainausmerkeissä oleva suora lainaus lähdeteoksesta)

Varoitukset:
Kamomilla voi aiheuttaa allergikoille ihotulehdusta tai hengitysvaikeuksia, vaikkakin nämä ovat harvinaisia. Suurina määrinä kamomilla- ja jalosauramo voivat olla oksettavia. Voivat aiheuttaa myös silmäoireita. Vaikuttavat kuukautiskiertoon ja stimuloi kohtua: voivat aiheuttaa keskenmenon tai epämuodostumia -> ei saa käyttää suuria määriä raskauden tai imetyksen aikana. Ei myöskään suositella hampaita saaville lapsille.
Saattaa voimistaa verenohennuslääke varfariinin [kauppanimi Marevan] vaikutusta. Ei saa käyttää samaan aikaan bentsodiatsepiinien tai alkoholin kanssa. Saattaa haitata suorituskykyä tarkkuutta vaativissa töissä.
Kamomillaöljynä myydyistä tuotteista vain osassa on tuotesisällön mukainen määrä kamomillaa. Laadukkaassa teessä on jäljellä 10-15% haihtuvista [eli niistä tärkeistä] ainesosista. Siksi kokonaisuutteet ovat parempia kuin teet. Toisaalta teen pitkäaikainen käyttö saattaa kasata vaikutuksia.
([Suluissa] olevat asiat tekstissä ovat omia lisäyksiäni)
Lähteet:
- Luonnon lääkeyrtit: Osa 3, sivut 140-145. Sinikka Piippo. Kustannusosakeyhtiö Tammi 2003.
- Linkit Wikipediasta. Viitattu 11.1.2018.

Lopuksi:
Kirjoitin tämän, koska verkosta löytyy minusta turhan vähän järkevää, lääketieteeseen pohjautuvaa tietoa fytoterapiavalmisteista ja niiden käytöstä. Kasvilääkkeet ovat kuitenkin nekin lääkkeitä, aivan kuten apteekista saatavat synteettiset vastineensa. Luontaislääkkeiden osaajat, olkaa eri mieltä, jos on huomautettavaa!
Olen päätynyt valmistamaan itse kamomillatuotteeni: olen tehnyt alkoholiuutteen kamomillasauniosta ja pihasauniosta. Sopivan annostuksen olen löytänyt kokeilemalla. Olen myös luonnollisesti huomannut tarvittavan annostuksen vaihtelevan sen mukaan mitä muuta teen: mitä syön ja juon, miten liikun, miten paljon lepään, onko stressiä, mikä vaihe kuukautiskierrosta on menossa jne. En käytä kamomillaa säännöllisesti, ainoastaan tarvittaessa.