Mitä hyvää korona on tuonut elämääni, osa 3: Ruoka ja reseptit
Olen laittanut kuluneina aika monena viime viikkona paljon ruokaa. Osittain siksi, että olen tehnyt ravintovalmennukseni mukaista elämäntaparemonttia ja osittain siksi, että on tuntunut olevan aikaa ja innostusta ruoanlaittoon. Valmennuksen ravintoon liittyvien rajoitusten takia en ole voinut käyttää palveluita, joiden kautta voisi tilata jonkun toisen laittamaa ruokaa, joten on ollut onnekasta, että korona on saanut minut kääntymään tavallaan sisäänpäin. Katsomaan itseäni tarkemmin ja edelleen pohtimaan uskomuksiani ja syitäni toimia tavoilla, joilla toimin.
Valmennuksessa keskityttiin pohtimaan ruoan merkitystä itselle. Pohtimaan syitä, miksi syödään epäterveellisiä ruoka-aineita. Kuuntelemaan kehoa ja tunnistamaan sen merkkejä, kuten erottamaan erilasia nälkiä toisistaan. Emotionaalinen nälkä ja ravintoainenälkä on mahdollista erottaa toisistaan. Valmennuksen avulla on tarkoitus tehdä pysyvä elämänmuutos sen kautta, että ymmärtää tekevänsä itselleen pahaa oloa syömällä huonosti. Ja kun ymmärtää, kuinka paljon paremmalta terveellinen, ravitseva ruoka tuntuu, ei enää tee mieli epäterveellistä ja pahaa oloa. Yksinkertaista, eikö? Kun tämä ajatus paketoidaan hyvin ja suunnitellaan toimivaksi, se on juuri sitä: yksinkertaista ja helppoa.
Tavallaan.
Muutos lähtee kuitenkin omasta prosessista. Edellisen kerran samaan valmennukseen osallistuessani en päässyt läheskään niin pitkälle kuin tällä uusintakierroksella. Nyt saattaisin olla valmis tosiaan muuttamaan tapani loppuäkseni.
Valmennuksen mukaisen ravitsemuksen pohjana ovat vihreät, maan päällä kasvavat kasvikset. Niistä saadaan pääosa ravinteista. Niiden lisäksi syödään vaihteleva määrä juureksia, marjoja ja hedelmiä. Liha, kala ja kananmuna kuuluvat syömisiin niillä, jotka eivät ole kasvissyöjiä. Sokeri, viljat ja maitotuotteet ovat pois laskuista tai enintään ajoittaisessa käytössä. Kofeiinia tai nikotiinia en käyttänyt aiemmin, mutta nekin voisi samoin rajata pois. Oman kehon tarpeiden mukaan vaihdellaan jaksoittain noiden perusainesosien eli kasvisten, marjojen, hedelmien ja proteiinilähteiden määrää ja suhteita.
Ravintovalmennuksen ajan reseptejäni
Yrttinen purjo-kesäkurpitsakeitto
Ainekset:
1,5l vettä
Iso purjo
Pieni kesäkurpitsa
Pieni sipuli
Chiliä
Kurkumaa
Muskottipähkinää
Suolaa
Korianteria
Minttua
Basilikaa
Sitruunamelissaa
Timjamia
Salviaa
Valmistus:
Huuhtele purjo huolella ja leikkaa renkaiksi. Voit käyttää koko purjon vihreitä osia myöten. Leikkaa kesäkurpitsa ja sipuli pienehköiksi paloiksi. Keitä vedessä noin 10-15min kunnes ovat kypsiä. Lisää mausteita oman maun mukaan. Soseuta tai syö sellaisenaan.
Lisää reseptejä seuraavassa blogitekstissä.
Lue myös kokemukseni pätkäpaastosta.