Mitä hyvää korona on tuonut elämääni, osa 4: Ruoka ja reseptit
Ravintovalmennuksen ajan reseptejäni, osa 2
Katso myös osa 1.
Kukkakaali-valkokaalisosekeitto
Ainekset:
700g kukkakaali lehtineen
700g keräkaali
iso sipuli
2 l vettä
suolaa
kurkumaa
valkopippuria
Valmistus:
Höyrytä kokonainen kukkakaali, pieneksi leikattu keräkaalikaali ja siivutettu sipuli pehmeiksi höyrykattilassa tai keitä suoraan vedessä noin puoli tuntia. Soseuta ja lisää mausteita maun mukaan. Annosteltaessa lisää keiton pinnalle silputtua persiljaa.
Keittoreseptit ovat usein yksinkertaisia ja helposti toteutettavia, kuten tämäkin täyteläisen makuinen keitto. Halutessasi lisää täyteläisyyttä lisää joukkoon gheetä.
Siemennäkkäri
Ainekset (pellilliseen)
1dl seesaminsiemeniä
1dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl pellavansiemeniä
1/2 dl chiansiemeniä
1/2 dl kurpitsansiemeniä
2 dl kiehuvaa vettä
1/2 dl oliiviöljyä
Mausteita
Suolaa
Mausteita maun mukaan. Itse laitoin kurkumaa, anista, chiliä. Voisi laittaa myös kardemummaa, fenkolinsiemeniä, kuminaa.
Valmistus:
Laita uuni kuumenemaan 175°C. Jos siemenet sulavat elimistössäsi huonosti, murskaa siemeniä huhmaressa. Sekoita kuivat aineet. Sekoita joukkoon kiehuva vesi, anna seistä 10min. Lisää taikinaan oliiviöljy, sekoita tasaiseksi. Tasoita taikina uunipellille leivinpaperin päälle, ripottele pinnalle puhdistamatonta suolaa. Paista 20min tai kunnes näkkäri saa hieman väriä.
Falafel ilman papuja
Ainekset:
1 kokonainen lime
2 rkl suolaa
2 valkosipulikynttä
1 muna
1/2 dl persiljasilppua
1 rkl raastettua inkivääriä
1 rkl chiasiemeniä
1/2 dl pellavasiemeniä
1 kokonainen punasipuli
1 porkkana
5 dl parsakaalia
1/2 dl korianteria
1 tl kuminaa
1 tl pippuria
Valmistus:
Pilko vihannekset hienoksi ja soseuta tehosekoittimessa. Silppua yrtit ja lisää seokseen, samoin mausteet. Sekoita hyvin. Lisää muna ja limemehu ja tarvittaessa vähän vettä. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Muotoile seoksesta palloja ja paista uunissa kauniin värisiksi.
Siitake-kasviskeitto
Ainekset:
2l vettä
Öljyä tai voita
5 isoa siitakesientä (20 pientä)
Porkkana
Iso sipuli
Muhennettuja kypsennettyjä kukkakaalinlehtiä
Peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1/2dl tuoretta nokkosta
1rkl tuoretta sitruunamelissaa
1rkl tuoretta basilikaa
1rkl tuoretta salviaa
1tl muskottipähkinää
1/4-1/2 tl chiliä (määrä riippuu vahvuudesta)
Suolaa
Valmistus:
Leikkaa sienet pieniksi, laita öljytylle pannulle. Hauduta sieniä noin 10min miedolla lämmöllä pannulla kunnes neste on haihtunut.
Leikkaa porkkana ja sipuli pieniksi, laita kiehumaan veteen. Keitä lähes kypsiksi, lisää silloin siitakkeet, pieneksi leikattu inkivääri, hienonnetut yrtit ja mausteet. Anna kiehahtaa. Lisää kukkakaalimuhennos, kiehauta jälleen.
Tämä keittoresepti takaa taatusti yrttisen keiton, johon nokkonen, kukkakaali ja sienet tuovat hienostunutta makua ja chili ja inkivääri tulisuutta.
Sipulikeitto
Parasta keittoa saa käyttämällä tekemiseen aikaa: kuullottamalla kourallisen pieneksi leikattua sipulia kerrallaan ghee-öljyseoksessa ja lisäämällä kuullotetut palaset maustettuun veteen. Keittoa kannattaa hauduttaa vielä tunti pari uunissa 150 asteessa tai liedellä miedolla lämmöllä. Mausteita voi laittaa maun mukaan, itse pidän pienestä tulisuudesta sipulikeitossa. Samoin timjami on ehdoton yrtti keitossa. Leipää keitto ei mielestäni kaipaa, olivat ranskalaiset mitä mieltä tahansa
Ainekset:
800g pilkottua sipulia
2 kynttä valkosipulia
1,5l vettä
1tl timjamia
1rkl puhdistamatonta suolaa
Oreganoa
Inkivääriä (tuoretta raasteena tai kuivattua jauheena)
Chiliä (tuoreena tai kuivattuna)
Muita mausteita maun mukaan
Yksinkertainen on parasta. Syö värejä.
Edellinen osa resepteistä täällä.