Ohjeita sokerinsyönnin vähentämiseen
Sokerinsyöntiä vähennettäessä yleisesti tärkeää:
- Nuku riittävästi. Valvominen lisää sokerinhimoa.
- Syö säännöllisesti. Epäsäännöllinen ruokarytmi lisää sokerinhimoa.
- Riko sokerirutiinit: kulje esimerkiksi kotiin eri reittiä kuin tavallisesti, vältä kauppa, josta päivän päätteeksi ostat usein sokeria.
- Vähennä sokerinkäyttöä vähintään neljän viikon ajaksi.
Sokerinsyöntiä vähennettäessä tärkeitä ruokaan liittyviä asioita:

- Syö kolme ravintorikasta ateriaa joka päivä
- Ravintorikas: proteiinia, kuituja ja rasvaa
- Syö 6-8 kourallista kasviksia joka päivä ja marjoja joka päivä
- Vältä välipaloja eli syö riittävästi aterioilla
- Riittävä ravinteiden saanti takaa kylläisyyden tunteen ja tukee suoliston toimintaa
- Juo riittävästi. Kaksi litraa päivässä on keskimäärin riittävä määrä.
- Eläinkunnan tuotteiden sisältämästä proteiinista saat helpommin tryptofaania, joka lisää sokerin lamaamaa dopamiinintuotantoa
Asiantuntijat suosittelevat käyttämään ravintolisiä sokerin käytön vähentämisen tukena:
- Laadukasta Omega3-valmistetta solujen ravinnoksi
- B-vitamiineja, erityisesti foolihappoa sekä B5, B6 ja B12-vitamiineja helpottamaan oloa yleisesti
- Tarvittaessa fosfolipidejä (ruoasta niitä saa maksasta ja kananmunasta)
- Ruoansulatusta tukemaan probiootteja, prebiootteja ja suolahappolisää
- Kromia (Cr) makeanhimoa hillitsemään viiden viikon kuurina
- Magnesiumia (Mg) pitkin päivää veteen sekoitettuna
- Imeskeltävää sinkkiä (Zn)
- Tarvittaessa L-glutamiinia (aminohappo)
Sokerinsyönnin vähentämisen aiheuttamia oireita voivat olla:
- flunssaoireet (kertovat elimistön puhdistumisesta)
- väsymys, muistamattomuus, päättämättömyys
- unihäiriöt
- hermostuneisuus, paniikki, stressi
- lihas- ja nivelsäryt
- suoliston toiminnan muutokset (ummetus tai ripuli)
- ääni- ja/tai tuntoherkkyys
Mahdolliset oireet helpottavat yleensä ensimmäisen sokerinsyönninvähentämisviikon aikana.
Tarkkaile elimistösi reaktioita
Elimistöön vaikuttavat sokerin kanssa samankaltaisesti nopeasti imeytyvät hiilihydraatit eli valkoiset viljat, riisi ja monet kevyttuotteet. Suosi näiden sijaan kauraa, ruista, tattaria ja ohraa. Vältä myös tärkkelyspitoisia ruoka-aineita, kuten perunaa. Joidenkin ihmisten elimistö reagoi herkästi myös hedelmiin. Koska ihmiset ovat yksilöllisiä, vain kokeilemalla selviää, mihin ruoka-aineisiin juuri sinun kehosi reagoi herkästi.
Elimistön reaktioita voi huomioida tarkimmin, kun teet testausta yhdellä ruoka-aineella kerrallaan.
Muista: sokeri alkaa vaikuttaa elimistön toimintoihin jo viidentenä käyttöpäivänä. Toisten ihmisten elimistö reagoi pieneenkin sokerimäärään. Muista myös, että vehnä nostaa verensokeria enemmän kuin sokeri.
Lue myös viime viikon kirjoitus Sokerin vaikutukset elimistöön.