Miracura

Vyöhyketerapia

Oman osaamisen selvittäminen kirjoittamalla ja muilla työkaluilla

Työkalua oman osaamisen jäsentämiseen voi käyttää useammallakin eri tavalla.

Muutama vuosi sitten opin käyttämään uudenlaista työkalua oman osaamisen selvittämisessä. Niin kauan kuin olen osannut kirjoittaa olen tykännyt kirjoittaa, joten kirjoittamiseen pohjaavan työkalun käyttäminen tuntui luonnolliselta. Kirjoittaminen auttoi jäsentämään ajatuksiani entistä selvemmiksi.

Kesti kauan, että olen oppinut pitämään listoista. Nämä listat ovat sellaisia, jonka avulla olen rakentanut itseäni uudelleen. Niiden kautta olen parantanut itsetuntoani – parantanut käsitystäni itsestäni.

Työkalua oman osaamisen jäsentämiseen voi käyttää useammallakin eri tavalla. Minulle oli selkeintä eritellä erilaiset asiat omiksi listoikseen.

Listasin asioita seuraavien otsikoiden alle:

Listasin asioita seuraavien otsikoiden alle:

 1. Koulutus
  • Mitä olen oppinut koulussa
  • Opintosisältöjen lisäksi oppimiskäytäntöihin, sosiaalisiin suhteisiin ja muihin opiskeluun liittyviin elämän osa-alueisiin liittyvät asiat
 2. Luontaiset vahvuudet
  • Missä olin hyvä lapsena, missä olin hyvä aikuisena
  • Mitä osaamista olen erityisesti halunnut kehittää oman kiinnostuksen pohjalta

Näiden pohjalta kirjoitin osaamistarinani: mitä olen oppinut missäkin vaiheessa elämääni.

Suosittelen kokeilemaan kirjoittamista aluksi, jos et ole varma, mikä on sinulle paras tapa jäsentää asioita.

Suosittelen kokeilemaan kirjoittamista aluksi, jos et ole varma, mikä on sinulle paras tapa jäsentää asioita. Halutessasi voit yhdistää kirjoittamiseen kuvia ja tekemistä sen mukaan, mikä on sinulle luonnollisin tapa toimia. Jos kirjoittaminen ei ole yhtään sinun juttusi, tee video tai kuvakollaasi. Piirrä, maalaa, kirjoita runo tai tee laulu tai näytelmä.

Tehokkain tapa saada uusia assosiaatioita on yhdistää teksti, kuvat ja tekeminen (esimerkiksi puhuminen). Suosittelen siis käyttämään näitä kaikkia sinulle sopivimmalla tavalla.

Entä jos en tiedä, miten aloittaa? Tuntuu, etten osaa mitään?

Kaiva esille vanhat koulutodistukset
 1. Kaiva esille vanhat koulutodistukset
 2. Kaiva esille vanhat koulutustodistukset
 3. Mieti, mitä olet harrastanut – lapsuudesta asti
 4. Kysy kaverilta, äidiltä, lapselta, pomolta, mitä hänen mielestään osaat erityisen hyvin
 5. Jos sinulla on tutkinto tai useampi, voit tutkia koulujen tutkintovaatimuksia
 6. Tutki ilmoituksia oman alasi avoimista työpaikoista. Mitä ominaisuuksia tai osaamista niissä vaaditaan?

Osaamistarina

Entä jos en tiedä, miten aloittaa? Tuntuu, etten osaa mitään?

Osaamistarina tarkoittaa yksinkertaisesti oman osaamisesi kirjoittamista tarinan muotoon. Aloita varhaislapsuudesta ja siirry kronologisesti eteenpäin. Kirjoita mukaan koulussa ja koulun ulkopuolella oppimasi asiat. Tarinan voi kirjoittaa aluksi listan muotoon. Listamuodossa tarina toimii sellaisenaan esimerkiksi työhakemuksen osana.

Oman osaamisen sanallistaminen on tärkeää ajatustesi jäsentämiseksi. Tarinallistaminen on tärkeää siksi, että tarinan kautta saat kokonaiskäsityksen osaamisesi karttumisesta ajan kuluessa: alat ymmärtää, miksi jotain piti oppia ennen jotain toista asiaa ja toisaalta, mitä hyötyä vanhoista osaamisista on uusia ajatellen.

Tarinan kautta saat kokonaiskäsityksen osaamisesi karttumisesta ajan kuluessa: alat ymmärtää, miksi jotain piti oppia ennen jotain toista asiaa ja toisaalta, mitä hyötyä vanhoista osaamisista on uusia ajatellen.

Osaamistarina on faktaan perustuva tarina, mutta auttaa sinua saamaan paremman käsityksen laajasta osaamisestasi uusia näkökulmien tarjoamisen ohella. Ja kyllä, olen sitä mieltä, että monen ihmisen osaaminen on laajaa jo lapsena. Ja että jokaisella on oikeus olla ylpeä itsestään ja osaamisestaan: nykyisillä työmarkkinoilla on tärkeää osata kertoa itsestään, osaamisestaan ja koulutuksestaan realistisesti ja selkeästi.

Ja kyllä: kuka tahansa osaa kirjoittaa oman tarinansa. Tai videoida oman tarinansa. Tai mikä sinun tapasi onkaan.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: