Podcast Jokapäivä, osa 29: Huonommuuden tunteet
Tämän päivän podcastissa pohdin huonommuuden tunteita. Artikkelin keskeltä löydät linkin tänään julkaistuun Jokapäivä-podcastiin. Löydät alta myös linkit edellisiin lähetyksiin.
Huonommuuden tunteet kumpuavat häpeästä, itseä ja omia ominaisuuksia koskevasta häpeästä. Suomalaisessa kulttuurissa ei perinteisesti ole juuri tunteista puhuttu. Olen itse esimerkki ihmisestä, joka on vasta aikuisena opetellut tunnistamaan tunteita ja puhumaan niistä.
Häpeäntunteet ovat tunteista kenties vaikeimpia myöntää ja käsitellä, vaikka niitä on kaikilla tunne-elämältään terveillä ihmisillä. Häpeänsä voi kohdata vain ryhmässä: kanssakäymisissä toisten ihmisten kanssa. Itsekseen häpeää pohtimalla ei yleensä pääse puusta pitkään. Oman vajavuuden myöntäminen ei ole helppoa. Itse olen saanut suurimmat oivallukseni itsestäni aina toisten ihmisten kanssa tekemissä ollessa: ja kaikkein syvimmin olen oivaltanut asioita tietysti silloin, kun uskallan myöntää itselleni, että edelleen on opittavaa.
Tunnetko huonommuutta jossain tietyssä tilanteessa? Kerro – täällä tai Facebookissa.
Annan muutaman minuutin pituisissa podcasteissa vinkkejä ilon löytämiseen arjesta ja pienistä hetkistä. Pyrin tarjoamaan ideoita ja inspiraatiota kuulijalle. Podcastit julkaistaan tämän sivuston linkin mukaisesti Soundcloudissa (ja Spotifyssä, kunhan ymmärrän miten saan ne sinne – vielä eivät näy).
Huomenna pohdin ihmisen sisimmän näkemistä.
Edellisten podcastien aiheet
Huomion kiinnittäminen kehoon ja omiin uskomuksiin on yhtä tärkeä asia kuin tunteiden huomioiminen. Kun kiinnität huomiota itseesi ja tuntemuksiisi, vältät uupumuksen. Uskomusten tiedostaminen auttaa sinua pysymään tasapainossa joka päivä, tunteiden tukahduttaminen taas voi sairastuttaa. Kun tunnet omat arvosi ja menet tietoisesti kohti niitä sinulle syvästi tärkeiden asioiden kautta, elät omannäköistäsi elämää.
Oletko pohtinut, miksi oikea toimintatapa tietyssä hetkessä tulee mieleen vasta tilanteen mentyä ohi? Mikä asia saa sinut välillä tuntemaan itsesi huonoksi? Vertailetko silloin itseäsi muihin? Entä oletko huomannut, että oman itsen ja muun maailman opettelu voi olla mielekästä – tai tylsää? Kirjoittaminen saattaa auttaa mielekkyyden kokemisessa, samoin pelkojen kohtaaminen. Myös merkityksellisyyden kokemista ja hetkessä elämistä voi harjoitella tietoisesti myös työn kautta. Ja tanssimisen Muista myös pitää taukoja, joiden aikana aivot saavat levätä.
Miksi ihmeessä muistelin liikennesääntöjä? Juuri ennen vappua vielä? Vappuna pohdin myös, miksi pidän kaikista vuodenajoista ja hieman vapun jälkeen, missä kulkevat auttajan rajat. Entä mitä merkitystä omalle kehitykselle on toisilla ihmisillä ja eläimillä – ja mitä merkitystä on sillä, mitä syöt?
Miksi ajat tiessä oleviin kuoppiin tai olet huolissasi minän eri puolista? Edellisen lähetyksen toisten palvelemisen merkityksestä mielenterveydelle voit kuunnella myös tänään