Podcast Jokapäivä, osa 35: oppiminen ja tekeminen
Tämän päivän podcastissa pohdin oppimisen innon merkitystä opitun asian mukaiselle tekemiselle myöhemmin. Artikkelin lopusta löydät linkin tänään julkaistuun Jokapäivä-podcastiin. Löydät alta myös linkit edellisiin lähetyksiin.
Ystäväni lapsella on lukihäiriö. Olen monta kertaa miettinyt, miten paljon vaikeampaa lukemaan oppiminen hänelle onkaan kuin minulle oli. Silti hän on oppinut lukemaan ja ponnistelee edelleen lukemisen kanssa joka kerta jotain lukiessaan. Saako hän yhtä voimakkaita elämyksiä lukiessaan kuin itse saan? Kirjan avulla voin elää hetken toisessa maailmassa, toisen ihmisen nahkoissa.
Huippu-urheilijat tietävät oppimisen merkityksen. Autolla ajaminen ei onnistuisi ilman lihasmuistia, tiskaaminenkin olisi joka kerta paljon suurempi ponnistus jos liikkeet eivät olisi osittain automaattisia.
Lapsena opitun sanotaan painuvan syvemmälle muistiin kuin aikuisena opitun. Aivothan kehittyvät nopeammin lapsena kuin aikuisena, joten asia lienee oikeasti niin. Mutta entäpä jos lapsena on oppinut tuntemaan kipua tai nälkää ja elämän olevan kärsimystä? Sellaisesta on opittava pois, että myöhemmästä elämästä tulee mielekkäämpää. Miten löytää motivaatio lapsena opitun ei-toivotun tottumuksen poisoppimiseen?
Minusta jokaisella on joka päivä mahdollisuus oppia jotain. Ei aina tarvitse olla kyse isoista asioista, vaikka joskus pieni asia voi myöhemmin osoittautua isoksi.
Mitä sinä olet viimeksi opetellut suurella tarmolla? Kerro – täällä tai Facebookissa.
Annan muutaman minuutin pituisissa podcasteissa vinkkejä ilon löytämiseen arjesta ja pienistä hetkistä. Pyrin tarjoamaan ideoita ja inspiraatiota kuulijalle. Podcastit julkaistaan tämän sivuston linkin mukaisesti Soundcloudissa.
Huomenna pohdin yllätyksiä.
Edellisten podcastien aiheet
Eilen puhuin väsymykseen liittyvistä asioista.
Löydät linkit edellisiin lähetyksiin täältä.