Podcast Jokapäivä, osa 42: koulutuksesta kaikki irti
Tämän päivän podcastissa pohdin koulutusten hyödyntämistä täysillä. Artikkelin lopusta löydät linkin tänään julkaistuun Jokapäivä-podcastiin. Löydät alta myös linkin edellisiin lähetyksiin.
Onko sinulla muistiinpanovälineet mukana koulutuksessa? Miksi on? Miksi ei? Jos ne ovat mukana, käytätkö niitä? Miksi käytät? Miksi et?
Olet luultavasti kuullut joskus unohtamiskäyrästä? Ebbinghaus-niminen saksalainen tutkija sai 1900-luvun alussa selville, että ihminen unohtaa 60% oppimastaan lähes välittömästi, jos asiaa ei kerrata. Oppimisen salaisuus on siis kuullun, nähdyn, tehdyn ja tunnetun asian kertaamisessa riittävän pitkään, riittävän monta kertaa. Sama periaate pätee yhtä lailla urheilussa, ja kävelemään opettelussa kuin kirjallisten asioiden oppimisessa.
Jo vanhentuneen mutta edelleen käytössä olevan ”oppimisteorian” mukaan oppijoita on erilaisia: visuaalisia (näkemällä oppivat), kinesteettisiä (tekemällä oppivat) ja auditiivisia (kuulemalla oppivat). Ymmärrän tuon ajattelun, mutta paha kyllä se ei toimi. Kokemukseni mukaan yksi parhaita tapoja oppia on 10-24-7: opitun kertaus kymmenen minuuttia vuorokaudessa seitsemän päivän ajan. Kertaus tarkoittaa opitun kertaamista itselle sopivalla tavalla, itselle sopivana aikana. Tehokkainta oppiminen on silloin, kun kertaamistavat ovat yhdistelmä visuaalisia, auditiivisia ja kinesteettisia tekniikoita.
Eikun oppimaan! Tänään kirjoitan puhtaaksi koulutusmuistiinpanoja. Kymmenen minuuttia päivässä seitsemän päivän ajan
Kerro ja kommentoi – täällä tai Facebookissa.
Annan muutaman minuutin pituisissa podcasteissa vinkkejä ilon löytämiseen arjesta ja pienistä hetkistä. Pyrin tarjoamaan ideoita ja inspiraatiota kuulijalle. Podcastit julkaistaan tämän sivuston linkin mukaisesti Soundcloudissa.
Huomenna kerron työstäni kotihoidossa.
Edellisten podcastien aiheet
Eilen puhuin työhön liittyvistä asioista.
Löydät linkit edellisiin lähetyksiin täältä.