Miracura

Vyöhyketerapia

Podcast Jokapäivä, osa 47: Virheet

Podcastin tekijä Kaisa on myös vyöhyketerapeutti, jolla on hoitotila Helsingissä.

Tämän päivän podcastissa pohdin virheitä ja niistä oppimista. Artikkelin lopusta löydät linkin tänään julkaistuun Jokapäivä-podcastiin. Löydät alta myös linkin edellisiin lähetyksiin.

Onko olemassa virheitä? Onko olemassa virheiden sijaan vain oppimiskokemuksia? Entä ovatko nämä kaksi ajattelutapaa ristiriidassa keskenään?

Asioiden tekemisen tarkoitus on oppia niistä. Jos ei tee mitään, ei opi mitään. Tehokkainta oppiminen tutkimusten mukaan on silloin, kun on tehnyt ederdyksen tai virheen ja ymmärtänyt, miten voisi toimia toisin saadakseen aikaan toivotun lopputuloksen. Kun tarpeeksi monta kertaa lyö päänsä ovenkarmiin, oppii liikkumaan niin ettei niin enää tapahdu.

Usein on vaikeinta ymmärtää ja myöntää tehneensä virheen. Seuraavaksi vaikeinta on ymmärtää, mitä vastaavassa tilanteessa kannattaisi tehdä jatkossa. Virheiden tekeminen opettaa ja sitä kautta pitää nöyränä ja vastaanottavaisena, pakottaa pois omalta mukavuusalueelta.

Mikä on sitten virheen ja väärinteon ero? Virhe on tahaton, väärinteko taas tietoinen valinta. Olen toisinaan törmännyt siihen, että virheiden tekijöitä syytetään väärintekemisestä, vaikka virhe on ollut tahaton. Jos virhe aiheuttaa toiselle kärsimystä, kärsijästä tuntuu loogisemmalta, että toinen vahingoitti häntä tahallaan. Pelkkä toisen syyttely ei kuitenkaan auta korjaamaan asiaa.

Mitä enemmän teet virheitä, sitä todennäköisemmin menestyt elämässä, sanovat monet menestyneet ihmiset. Menestys ei tässä tarkoita pelkästään rahaa: virheiden tekeminen viisastuttaa. Uskon, että oma mummoni teki elämässään paljon virheitä ja oppi niistä – ilman niitä hän ei olisi ollut viisas mummoni.

Yksi näkemys virheisiin on pyrkiä tekemään niitä mahdollisimman paljon, juuri edellisestä syystä. Liike-elämässä tunnetaa ajatus ei-vastauksien keräämisestä: mitä enemmän ei-vastauksia, sitä enemmän tehtyä työtä takana ja sitä enemmän osaamista on kertynyt.


Kerro ajatuksistasi – täällä tai Facebookissa.


Annan muutaman minuutin pituisissa podcasteissa vinkkejä ilon löytämiseen arjesta ja pienistä hetkistä. Pyrin tarjoamaan ideoita ja inspiraatiota kuulijalle. Podcastit julkaistaan tämän sivuston linkin mukaisesti Soundcloudissa.

Huomenna pohdin jälleen uutta aihetta.

Edellisten podcastien aiheet

Eilen puhuin kehon kuuntelemiseen liittyvistä asioista.

Löydät linkit edellisiin lähetyksiin täältä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: