Miracura

Vyöhyketerapia

Podcast Jokapäivä, osa 56: Pois vanhoista kaavoista

Podcastin tekijä Kaisa on myös vyöhyketerapeutti ja mentaalinen valmentaja, jolla on hoitotila Helsingissä.

Tämän päivän podcastissa pohdin tottumusten voimaa ja tottumusten muuttamista. Artikkelin lopusta löydät linkin tänään julkaistuun Jokapäivä-podcastiin. Löydät alta myös linkin edellisiin lähetyksiin.

Mikä on tapa tai tottumus? Se on asia jota on toistanut tietyn aikaa, jonka tekemiseen on tottunut niin, että sen tekemistä ei tarvitse enää ajatella. Esimerkiksi autolla ajaminen on automaattista kunhan sitä on tehnyt tarpeeksi pitkään: liikkeet joita autolla ajaja tekee, ovat painuneet lihasmuistiin eivätkä vaadi keskittymistä liikkeen tekemiseen, ainoastaan liikkeen aikaansaamaan toimintoon.

Samalla tavalla ajattelumallit voivat muodostua tavoiksi. Tunteita voi muuttaa muuttamalla  ajatusmalleja. Ajatusmallien aikaansaamaa toimintaa voi muuttaa muuttamalla näitä ajatusmalleja. Uudella tavalla toimiminen vaatii oivallusta siitä että toisin on mahdollista toimia sekä halua toimia toimia toisin.

Itse muutin taannoin toimintatapaani liikuntaharjoittelun suhteen: päätin kirjoittaa kalenteriin liikuntapäivät ja suunnittelemani harjoitteet. Menee kuitenkin jonkun aikaa ennen kuin tästä tulee tottumus tai tapa. Tässä alkuvaiheessa jouduin vielä muistuttamaan itseäni suunnittelemaan ajankäyttöäni hieman eri tavalla kuin ennen sekä kirjoittamaan harjoitteet ylös. Joudun myös muistuttamaan itselleni, että kalenterissa lukevat asiat pitää tehdä.

Mitkä sitten ovat hyviä päivittäisiä tapoja? Toiset kutsuvat näitä myös rituaaleiksi.

  • Päivä alkaa paremmin kun päätät tehdä joka aamu jonkun tietyn asian: asian josta saat virtaa. Se voi olla lenkilläkäynti, terveellinen aamupala, meditointia, mikä tahansa mitä sinulle sopii.
  • Yhdessä päivässä saat eniten aikaan noudattamalla 80/20 sääntöä: 20% tekemisistäsi saa aikaan 80% tuloksista. Tee siis se 20% mahdollisimman tuottavaa työtä.
  • Lue. Lue inspiroivia kirjoja, joista opit uusia asioita ja jotka laittavat sinut ajattelemaan.
  • Tee yksi asia kerrallaan. Älä kahta tai useampaa kerrallaan.
  • Arvosta elämääsi. Ole kiitollinen. Joka päivä.
  • Vietä aikaa positiivisten ihmisten kanssa. Hankkiudu eroon negatiivisista ihmisistä. On helpompi olla onnellinen, kun muutkin ovat.
  • Etsi ja käytä aikaa kuntoiluun.
  • Opettele kuuntelemaan aidosti: ottamaan vastaan sen mitä toinen ihminen sanoo, tuomitsematta, arvottamatta.
  • Pidä sometauko.
  • Ole armollinen itsellesi, arvosta itseäsi, sano peilille pitäväsi siitä mitä sieltä näet itseäsi katsoessasi.

Kerro ajatuksistasi – täällä tai Facebookissa.


Annan muutaman minuutin pituisissa podcasteissa vinkkejä ilon löytämiseen arjesta ja pienistä hetkistä. Pyrin tarjoamaan ideoita ja inspiraatiota kuulijalle. Podcastit julkaistaan tämän sivuston linkin mukaisesti Soundcloudissa.

Huomenna pohdin jälleen uutta aihetta.

Edellisten podcastien aiheet

Eilen puhuin pysähtymisestä ja liikkumisesta.

Löydät linkit edellisiin lähetyksiin täältä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: