Miracura

Vyöhyketerapia

Podcast Jokapäivä, osa 57: Armottomuus itseä kohtaan

Podcastin tekijä Kaisa on myös vyöhyketerapeutti ja mentaalinen valmentaja, jolla on hoitotila Helsingissä.

Tämän päivän podcastissa pohdin armottomuutta: itsen näkemistä, itsen muuttamista ja itsen näkemisen muuttamista. Artikkelin lopusta löydät linkin tänään julkaistuun Jokapäivä-podcastiin. Löydät alta myös linkin edellisiin lähetyksiin.

Oletko harjoitellut tarkoituksella uudesta näkökulmasta katsomista? Yritätkö etsiä monesta jonkun kanssa keskustelemastasi asiasta eri näkökulman kuin se, mitä ensin ajattelit? Miksi teet niin? Miksi et?

Kenties epäilet, että liika ajatteleminen on hyödytöntä? Asian pyörittely päässä ei johda mihinkään, vaan pikemminkin pitää sinut paikallasi sen sijaan, että menisit johonkin suuntaan? Olet oikeassa silloin, jos et pysty löytämään uutta näkökulmaa asiaan. Lähes aina uudenlaisen ajattelutavan löytäminen on kuitenkin mahdollista.

Omaa itseä on usein vaikea nähdä realistisesti. Itse ajattelen yleensä olevani huonompi kuin olenkaan, olen ankara itseäni kohtaan. Armoton. Tätä armottomuutta yritin juuri eilen selittää puolisolleni. Hän sanoi pitävänsä suurinta osaa ihmisistä hyvin armollisina ja mukavina eikä ymmärtänyt heti mitä ajoin takaa.

Armottomuus tarkoittaa sitä, että kun tavoite on pyrkiä pois mukavuusalueilta, menen äärimmäisyyksiin. Koko ajan pitäisi olla pois sieltä. Myös vapaapäivinä. Armottomuus tarkoittaa sitä, etten koskaan osaa omasta mielestäni tehdä asioita tarpeeksi hyvin tai oikein tai nopeasti. En osaa riittävästi, vaikka miten tahansa opiskelisin. En ole riittävän hyvä itselleni, vaikka tekisin mitä. Vaikka kuinka teen parhaani, se ei riitä. Armottomuuteen liittyy myös uskomus siitä, että jos ja kun joku kehuu minua, hän ei tarkoita sitä aidosti. Tai vaikka tarkoittaisi, hän ei vain jostain syystä nähnyt tekemässäni asiassa niitä puutteita joita siinä väistämättä on.

Armottomuutta voisi kutsua myös perfektionismiksi – ja perfektionismin vastakohdaksi siis armon antamista itselle. Ilman lempeyttä itseä kohtaan elämä on hyvin kovaa ja julmaa. Ilman lempeyttä ihminen ei pysty ottamaan aidosti tukeaan tarjoavien ihmisten tukea vastaan, on hyvin yksin. Kukaan ei ole täydellinen – jokainen on ainoastaan riittävän täydellinen.


Kerro ajatuksistasi – täällä tai Facebookissa.


Annan muutaman minuutin pituisissa podcasteissa vinkkejä ilon löytämiseen arjesta ja pienistä hetkistä. Pyrin tarjoamaan ideoita ja inspiraatiota kuulijalle. Podcastit julkaistaan tämän sivuston linkin mukaisesti Soundcloudissa.

Huomenna pohdin jälleen uutta aihetta.

https://soundcloud.com/kaisa-nousiainen/podcast-jokapaiva-osa-57-tunne-elaman-kehitys/s-d5EHo

Edellisten podcastien aiheet

Eilen puhuin vanhojen kaavojen muuttamisesta.

Löydät linkit edellisiin lähetyksiin täältä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: