Miracura

Vyöhyketerapia

Podcast Jokapäivä, osa 58: Hoitotyö vs holistinen näkökulma

Podcastin tekijä Kaisa on myös vyöhyketerapeutti ja mentaalinen valmentaja, jolla on hoitotila Helsingissä.

Tämän päivän podcastissa pohdin hoitajan työtä kahdesta näkökulmasta: hoitotieteen ja kokonaisvaltaisen hoidon näkökulmasta. Artikkelin lopusta löydät linkin tänään julkaistuun Jokapäivä-podcastiin. Löydät alta myös linkin edellisiin lähetyksiin.

Kuuluuko mielestäsi työntekoon jatkuva opiskelu? Jatkuva oman tiedon ja osaamisen syventäminen? Jos kuuluu, miten toteutat tätä ja kuinka usein? Oletko sitä mieltä että sinulla on jatkuvasti jotain uutta opittavaa?

Kerroin aiemmin siitä minkälaista on olla töissä kotihoidossa: miksi olen töissä kotihoidossa. Siellä työskennellessä minulle on ollut apua siitä, että yritän tarkastella ihmisen tilannetta kokonaisvaltaisesti yksilön näkökulmasta, en niinkään ihmisen yksittäisen sairauden näkökulmasta. Länsimainen lääketiede lähestyy ihmisten hoitamista nimenomaan yksittäisen sairauden tai yksittäisen oireen näkökulmasta. Kokonaisvaltaista tai holistista näkökulmaa pidetään huonosti sopivana lääketieteen piiriin.

Itse olen sitä mieltä että holistinen eli kokonaisvaltainen näkemys sopii oikein hyvin hoitotieteen osaajien näkökulmaksi. Hoitajalle on tärkeää pystyä tekemään yhdellä silmäyksellä monenlaisia havaintoja hoidettavan voinnista. Erityisen tärkeää tämä on tietysti silloin kun hoidettava ei pysty kommunikoimaan.

Samalla tavalla kokonaisvaltaisesta näkemyksestä on mielestäni hyötyä myös työnantajan ja työntekijän näkökulmasta. Työntekijälle on oman uransa kannalta hyödyksi nähdä asioita laajemmin kuin mitä oma rooli työpaikalla vaatii. Kun pystyy tarkastelemaan omaa työroolia sen roolin ulkopuolelta, on helpompi esittää kehitysehdotuksia työnantajalle.

Minulla oman yrityksen perustaminen toi mahdollisuudet huomattavasti laajempaan näkökulmaan myös työpaikalla. Ymmärsin ettei tehtäväni ehkä olekaan olla pelkkä työmuurahainen, yksi monista. Ennen kaikkea täällä aivan oivalluksella on tietysti merkitystä itseni kannalta: aloin arvostaa itseäni uudella tavalla myös työntekijänä. Aloin ymmärtää mikä merkitys on aineettoman osaamisen kartuttamisella fyysisen omaisuuden sijasta.

Opiskelu tuo juuri tätä aineetonta omaisuutta. Sitä sinulta ei kukaan voi ottaa pois.


Kerro ajatuksistasi – täällä tai Facebookissa.


Annan muutaman minuutin pituisissa podcasteissa vinkkejä ilon löytämiseen arjesta ja pienistä hetkistä. Pyrin tarjoamaan ideoita ja inspiraatiota kuulijalle. Podcastit julkaistaan tämän sivuston linkin mukaisesti Soundcloudissa.

Huomenna pohdin jälleen uutta aihetta.

Edellisten podcastien aiheet

Eilen puhuin armottomuudesta.

Löydät linkit edellisiin lähetyksiin täältä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: