Miracura

Vyöhyketerapia

Podcast Jokapäivä, osa 61: Koirahoito

Podcastin tekijä Kaisa on myös vyöhyketerapeutti ja mentaalinen valmentaja, jolla on hoitotila Helsingissä.

Tämän päivän podcastissa pohdin koirien suurta merkitystä omalle elämälleni. Artikkelin lopusta löydät linkin tänään julkaistuun Jokapäivä-podcastiin. Löydät alta myös linkin edellisiin lähetyksiin.

Meillä asuu kaksi koiraa. Molempien koirien hyvinvointia ajatellen minulle on tärkeintä se, että näen, että koirani voi hyvin. Jos on että koira voi huonosti, epäilen että olen tehnyt jotain väärin. Koiran hyvinvointihan on ensisijassa riippuvainen minusta. Koska perheeseeni kuuluu koira, olen vastuussa sen koiran hyvinvoinnista: Siinäkin tapauksessa että koira mahdollisesti tarvitsee monen tuhannen euron leikkausta.

Mielestäni on tärkeää ymmärtää ero siinä, miten koira ajattelee ja miten ihminen ajattelee, miten koira tuntee ja miten ihminen tuntee. Ainakaan toistaiseksi ei ole tieteellisissä tutkimuksissa löydetty todisteita siitä että koira tuntisi esimerkiksi katumusta tai häpeää. Silti monet koiriin liittyvät videot ja kuvat viittaavat koirien tuntevan näitä tunteita. Minusta tämä kuvastaa sitä, etteivät kaikki ihmiset ymmärrä, miten koira ajattelee tai millä perusteella koira toimii.

Koiran hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että koiran perhe ymmärtää koiran logiikan – ja vielä parempi, jos perhe osaa puhua koiran kanssa samaa kieltä. Koiran kieli on elekieli. Ihmisen on täysin mahdollista opetella puhumaan ja ymmärtämään sitä. Mielestäni on tärkeää olla tekemättä ihmismäisen loogisen ajattelutavan perusteella tulkintoja koiran käytöksestä: koira on koira, ei ihminen.

Koira voi opettaa ihmiselle paljon koiralle tärkein hetki on aina se hetki, joka on sillä hetkellä: nyt-hetki. Koska koira elää aina “nyt”, koira pystyy rakastamaan ehdoitta myös ihmistä, joka kohtelee koiraa huonosti, vaikka huono kohtelu olisi jatkuvaa. Jatkuvalla huonolla kohtelulla ihminen voi tuhota koiran elämän, muuttaa koiran aggressiiviseksi ja aina ja kaikkia vastaan puolustautuvaksi.

Suurin syy koirien huonoon kohteluun on ihmisten ymmärtämättömyys tai ajattelemattomuus: se ettei ihmisillä yksinkertaisesti ole tarpeeksi tietoa. Ymmärrän tämän hyvin, koska itsellänikin oli aiemmin runsaasti puutoksia tietämyksessä. Mitä enemmän opiskelen, sitä enemmän tiedän olevan opiskeltavaa… Tiedän myös, että tietämättömyyden asian voi korjata melko helposti opiskelemalla koiriin liittyviä asioita. Sama koskee tietysti ihan kaikkia eläimiä, vaikka tuotantoeläinten omistajat vaikuttavat usein tuntevan eläintensä tarpeet paremmin kuin lemmikkieläinten omistajat.

Eläin on elävä olento jolla on oikeus hyvään elämään. Jos siis perheeseesi kuuluu eläin, huolehdi eläimestä hyvin. Opettele tuntemaan eläimen tarpeet ja ottamaan ne huomioon joka päivä – äläkä missään tapauksessa kiduta eläintä hylkäämällä eläimen.


Kerro ajatuksistasi – täällä tai Facebookissa.


Annan muutaman minuutin pituisissa podcasteissa vinkkejä ilon löytämiseen arjesta ja pienistä hetkistä. Pyrin tarjoamaan ideoita ja inspiraatiota kuulijalle. Podcastit julkaistaan tämän sivuston linkin mukaisesti Soundcloudissa.

Huomenna pohdin jälleen uutta aihetta.

Edellisten podcastien aiheet

Eilen puhuin menestyksen testaamisesta.

Löydät linkit edellisiin lähetyksiin täältä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: