Miracura

Vyöhyketerapia

Podcast Jokapäivä, osa 65: Neuvojen kuunteleminen

Podcastin tekijä Kaisa on myös vyöhyketerapeutti ja mentaalinen valmentaja, jolla on hoitotila Helsingissä.

Tämän päivän podcastissa pohdin neuvojen vastaanottamista ja antamista. Artikkelin lopusta löydät linkin tänään julkaistuun Jokapäivä-podcastiin. Löydät alta myös linkin edellisiin lähetyksiin.

Kenen neuvoja kuuntelet arkisissa asioissa? Entä kenen neuvoja kuuntelet sinulle tärkeimmissä asioissa? Miksi kuuntelet mitä juuri heillä on sanottavaa? Entä saatko neuvoja silloinkin kun et niitä oikeastaan halua?

Minulla oli aiemmin ympärillä ihmisiä, jotka neuvoivat minua, vaikken neuvoja kaivannut. Masentunutta tai uupunutta on aivan turha neuvoa “piristymään” tai sanoa “Kyllä sinä jaksat kun vaan lepäät tarpeeksi”. Usein oli tilanteita joissa yksinkertaisesti halusin toisen kuuntelevan, en niinkään kaivannut neuvoja. Asioiden sanominen ääneen jäsenten omia ajatuksiani. En kaivannut niinkään toisen mielipidettä kuin vain kuuntelevaa korvaa.

Psykologisesti ajatellen neuvojen antaminen ei toimi: jokaisella ihmisellä on omanlaisensa ajatusmaailma, joka ei välttämättä vastaa omaasi. Tästä syystä tutkimukset suosittavatkin esimerkkinä toimimista neuvojen antaminen sijaan. Tutkimusten mukaan ihmiset eivät seuraa toisten antamia sanallisia ohjeita, sen sijaan he seuraavat useinkin toisten antamaa käyttäytymismallia.

Toisaalta, toisten ongelmat on helpompi nähdä selkeästi kuin omansa. Juuri tästä syystä neuvojen vastaanottaminen on usein hankalaa. Tätä kutsutaan Solomonin paradoksiksi. Tästä syystä “toisen ihmisen kengissä käveleminen” auttaa usein näkemään omat ongelmat selvemmin.

Kun otat neuvoja vastaan mieti aina missä tilanteessa ne on annettu: ovatko neuvon saamisen paikka, aika ja ympäristö sellaisia, että neuvon on edes mahdollista olla järkevä? Oletko pyytänyt neuvoa vai saanut sen pyytämättä? Ovatko neuvonantajan tarkoitusperät puhtaat? Tietääkö neuvonantaja tarpeeksi asiasta johon neuvontaa ja millä kokemuksella hän sinua neuvoo?


Kerro ajatuksistasi – täällä tai Facebookissa.


Annan muutaman minuutin pituisissa podcasteissa vinkkejä ilon löytämiseen arjesta ja pienistä hetkistä. Pyrin tarjoamaan ideoita ja inspiraatiota kuulijalle. Podcastit julkaistaan tämän sivuston linkin mukaisesti Soundcloudissa.

Huomenna pohdin jälleen uutta aihetta.

Edellisten podcastien aiheet

Eilen puhuin tekemisestä ja tuloksista.

Löydät linkit edellisiin lähetyksiin täältä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: