Miracura

Vyöhyketerapia

Podcast Jokapäivä, osa 79: Miten puhua niin, että muut ymmärtävät?

Ymmärretyksi tulemiseen liittyvän podcastin tekijä Kaisa Nousiainen on myös vyöhyketerapeutti ja mentaalinen valmentaja, jolla on hoitotila Helsingissä.

Tämän päivän podcastissa pohdin miten voi oppia puhumaan niin, että tulee ymmärretyksi. Artikkelin lopusta löydät linkin Soundcludissa tänään julkaistuun Jokapäivä-podcastiin, halutessasi löydät podcastit myös Spotifystä ja iTunesista nimellä Jokapäivä. Löydät alta myös linkin edellisiin lähetyksiin.

Onko sinulle helppoa tulla ymmärretyksi toisten ihmisten taholta? Osaatko selittää asioita niin, että toisten on helppo ymmärtää, mitä tarkoitat tai ajattelet? Koska viimeksi olet kokenut tulleesi syvällisesti ymmärretyksi?

Tutkimusten mukaan ymmärretyksi tulemisen kokeminen on jopa tärkeämpää kuin rakastetuksi tulemisen tunne. Tarve tulla ymmärretyksi liittyy ihmiselle tärkeisiin arvostuksen kokemisen tunteisiin. Ymmärretyksi tuleminen vahvistaa kiintymyksen tunteita. Se luo yhteyttä. Se tuntuu voimakkaasti koko kehossa, joskus jopa taianomaisen voimakkaasti. Se rauhoittaa sisimmän olemuksen. Se parantaa. 

Ymmärryksen puute sen sijaan aiheuttaa kipua psyykkistä tuskaa. Saa tuntemaan yksinäisyyttä ja voimattomuutta. On turhauttavaa, jos tuntuu että aika kuluu hukkaan yrittäessä saada toista ymmärtämään. Kun et tunne tulleesi ymmärretyksi, tunnet häpeää, pelkoa, voimattomuutta, surua, turhautumista.

“Yksi tärkeimmistä ihmisen perustarpeista on tarve ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Paras tapa ymmärtää toisia on kuunnella heitä.”  ~Ralph Nichols.

Jos ja kun haluat tulla ymmärretyksi vietä aikaa sellaisten ihmisten seurassa jotka eivät tuomitse sinua. Sellaisten ihmisten seurassa jotka eivät tee oletuksia puolestasi, vaan kuuntelevat ja yrittävät aidosti ymmärtää. Kun tulet ymmärretyksi, sinun on helpompi pitää huolta itsestäsi ja omasta hyvinvoinnistasi.

Mistä sitten tunnistaa hyvän kuuntelijan? Jokainen ihminen tarvitsee lähipiiriinsä ainakin yhden hyvän kuuntelijan. Hyvä kuuntelija elää hetkessä: ainoastaan siinä hetkessä, joka sillä hetkellä kuluu, ajattelematta mennyttä tai tulevaa. Hyvä kuuntelija pystyy keskittymään pitkään yhteen asiaan. Hyvä kuuntelija kiinnittää huomiota sanojen lisäksi myös ääneensävyihin, äänenlaatuun, puheen rytmiin ja eleisiin. Hän etsii sanojen taustalla olevia tunteita. Hän esittää tarkentavia kysymyksiä. 

Oletko sinä hyvä kuuntelija? Tunnetko hyviä kuuntelijoita?


Kerro ajatuksistasi – täällä tai Facebookissa.


Annan muutaman minuutin pituisissa podcasteissa vinkkejä ilon löytämiseen arjesta ja pienistä hetkistä. Pyrin tarjoamaan ideoita ja inspiraatiota kuulijalle. Podcastit julkaistaan tämän sivuston linkin mukaisesti Soundcloudissa. Tiedostot julkaistaan myös Spotifyssä ja iTunesissa, löydät ne nimellä Jokapäivä.

Huomenna pohdin jälleen uutta aihetta.

Edellisten podcastien aiheet

Eilen pohdin auringolta suojautumista ruoan avulla.

Löydät linkit edellisiin lähetyksiin täältä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: