Miracura

Vyöhyketerapia

Podcast Jokapäivä, osa 88: Hoitajan näkökulma hoitotyön opiskeluun

Hoitajapulaan liittyvän podcastin tekijä Kaisa Nousiainen on myös vyöhyketerapeutti ja mentaalinen valmentaja, jolla on hoitotila Helsingissä.

Tämän päivän podcastissa kerron näkökulmani vuonna 2020 suunniteltuihin sairaanhoitajien opiskelupaikkojen lisäämisiin. Artikkelin lopusta löydät linkin Soundcludissa tänään julkaistuun Jokapäivä-podcastiin, halutessasi löydät podcastit myös Spotifystä ja iTunesista nimellä Jokapäivä. Löydät alta myös linkin edellisiin lähetyksiin.

Hoitajapula on viime aikoina saanut runsaasti palstatilaa mediassa. Valehoitaja ja -lääkäriotsikot ovat vaihtuneet kertomaan ongelmista vanhustenhoitolaitoksissa ja kotihoidossa. Tilastojen mukaan vanhusten suhteellinen määrä tulee kasvamaan seuraavan vuosikymmenen aikana ja on tiedossa, että nykyinen hoitajien määrä ei nykyisellä hoito-organisaatiolla toimittaessa riitä enää silloin.

Eikä se riitä nytkään: Suomessa 72 000 hoitoalan koulutuksen saanutta ihmistä tekee muiden alojen töitä. Kaksi suurinta syytä tähän ovat palkkaus ja työolosuhteet: muualta saa parempaa palkkaa ja töissä on mukavampi olla.

Viimeistään nyt on kaikkien aika päästä eroon ”sisar hento valkoinen”-ajattelusta. Moni hoitaja tekee töitä rahasta ja on valmis lähtemään sen rahan perässä muihin hommiin, jos ei koe saavansa arvostusta työpaikalla.

Moni hoitaja on kyllästynyt siihen, ettei hoitajien osaamista arvosteta valtakunnan tasolla: tästä kertovat lomarahan 30% vähennys ja viikoittaisen työajan 30min pidennys parin vuoden takaa. Moni on kyllästynyt hierarkkiseen kunnalliseen organisaatioon, joka takaa saman palkan seuraavat 40 vuotta. Palkankorotuksia ei ole tiedossa, toisin kuin eduskunnassa.

Nykyisiäkään hoitajien koulutuspaikkoja ei pystytä täyttämään täyspäisillä, allalle motivoituneilla opiskelijoilla. Miten sitten uudet opiskelupaikat saadaan täytettyä? Kiinnostavaa on myös se, että opiskelupaikkojen lisäämisestä kertovan artikkelin kuvassa oli lääkeruisku ja olkavarsi: alle 20-vuotiaana opiskelun aloittavia nykyinen laki vaatii ottamaan elämänsä aikana yli 50 rokotetta, vähintään yhden joka vuosi. Se on paljon valtion määräämää lääkettä.

Miten sinä ratkaisisit hoitajapulan?

Kerro ajatuksistasi – täällä tai Facebookissa.


Annan muutaman minuutin pituisissa podcasteissa vinkkejä ilon löytämiseen arjesta ja pienistä hetkistä. Pyrin tarjoamaan ideoita ja inspiraatiota kuulijalle. Podcastit julkaistaan tämän sivuston linkin mukaisesti Soundcloudissa. Tiedostot julkaistaan myös Spotifyssä ja iTunesissa, löydät ne nimellä Jokapäivä.

Huomenna pohdin jälleen uutta aihetta.

Edellisten podcastien aiheet

Eilen pohdin elämän alueita.

Löydät linkit edellisiin lähetyksiin täältä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: