Ryhmätyöskentely tehokkaana itsehoitomuotona
Ryhmämuotoinen työskentely voi olla hyvin tehokas itsehoitomuoto, koska ryhmässä voi tehdä niin monenlaisia asioita. Yksi antoisimpia kokemuksia minulle on ollut juuri tunteista puhuminen ryhmässä. Esimerkiksi häpeäntunnetta voi käsitellä vain ryhmässä. Minulla on selkeitä muistikuvia muutamasta tunnedynamiikkaryhmän kautta saamastani isosta oivalluksesta.
Omassa asuinkunnassani on mahdollisuus osallistua kunnan järjestämiin erilaisiin ryhmiin, kuten monessa muussakin kunnassa. Itsellesi sopivaa ryhmää etsiessä vaihtoehtoja voi olla moniakin.
Ryhmillä on hyvin monenlaisia muotoja. Osa ryhmistä on toiminnallisia, osa keskusteluryhmiä. Ryhmään osallistuville ihmisille asetetaan usein joitain edellytyksiä henkilökohtaisella tasolla. Ryhmässä luodaan ryhmän sisäiset säännöt ja voidaan myös asettaa yhteinen tavoite.
Omia kokemuksiani ryhmistä
Kirjoitin aiemmin, että olen käynyt ryhmämuotoisen vertaisohjaajakoulutuksen ja vetänyt itse myös vyöhyketerapiaopintoihin ja sittemmin tunnevyöhyketerapeutin ammattiin liittyvää tunnedynamiikkaryhmää. Molempien ryhmien kautta olen löytänyt uusia palasia itsestäni ja alkanut ymmärtää, kuinka paljon jokaisella ihmisellä itse asiassa olisi annettavaa toisille omien kokemusten kautta.
Minulle tärkeä askel itseni hyväksymisessä on ollut oman ahdistuksen voittaminen, jotta pystyin toimimaan minkäänlaisessa ryhmässä muiden kanssa samanarvoisena jäsenenä. Kärsin masennusaikana sosiaalisesta ahdistuksesta ja voimakkaista alemmuudentunteista. Ajattelin pitkään, ettei kukaan ole kiinnostunut minusta tai mielipiteistäni. Ketään ei siis kiinnostaisi kuunnella, mitä sanottavaa minulla on.
Alkaessani ymmärtää, että olen yhtä arvokas kuin muutkin, aloin kuin huomaamattani avata suutani vertaisiani kohdatessa, kertoa ajatuksistani ja hiljalleen myös tunteistani. Se, että sain mitään sanottua useamman ihmisen huomion kohdistuessa minuun, oli iso askel. Tämän kokemuksen kautta ymmärrän, miksi vertais- ja tunneryhmätyöskentelyssä erityisen tärkeää on se, ettei kukaan istu selkä keneenkään toiseen päin. Jos itselle ei ole luontaista sanoa mielipidettään tai kertoa itsestään useamman ihmisen keskustellessa, ryhmässä tätä voi harjoitella turvallisesti ja saada palautetta onnistuneesta toiminnasta.
Harkitse ryhmään liittyessäsi, tunnetko ryhmän sopivan sinulle
Jos harkitset vertaisryhmään tai tunteita käsittelevään ryhmään liittymistä, mieti ja tunnustele ensimmäisillä tapaamiskerroilla tarkkaan, tuntuuko valitsemasi ryhmä hyvältä juuri sinulle. Ryhmän tehokkuutta lisää se, että tunnet kuuluvasi siihen, kotiutuvasi, ja laskee se, ettet tunne sitä ihan omaksesi. Sinulla on useimmiten oikeus päättää, haluatko jatkaa ryhmässä.
Ryhmän jäsenenä hyödyt eniten, jos olet läsnä aitona itsenäsi, itseäsi ja ajatuksiasi peittelemättä ja selittelemättä. Liikuntaan liittyvissä ryhmissä sinulla on yhtä lailla oikeus toimia omien voimiesi puitteissa.