Miracura

Vyöhyketerapia

Saunapäivä 27.7.2019

Yle julkaisi 17.5.2019 koko kesän kestävän saunahaasteen, joka huipentuu huomenna lauantaina 27.7.2019. Ylen sivun kautta voi edelleen ilmoittaa saunovansa huomenna missä tahansa Suomessa. Mukaan ilmoittautuneet voivat luonnollisesti päästä huomenna myös televisioon.

Suomalainen saunakulttuuri ansaitsee enemmän huomiota. Sauna on paikka rauhoittua, hiljentyä ja hoitaa terveyttä.

Miksi tällainen kampanja?

Koska suomalainen saunominen halutaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Minusta suomalainen saunakulttuuri ansaitsee tulla paljon nykyistä tunnetummaksi maailmalla.

Suomalainen sauna

Suomalaisena minulla on paljon saunaan liittyviä muistoja.

Alastomuus oli ja on edelleen luonnollista saunassa. Sukupuolella, iällä, ihonvärillä, elopainolla tai muilla seikoilla ei ole ollut merkitystä. Kokemus on ollut yhteinen ja jokaiselle sallittu omanlainen tyyli.

Muistan, kuinka lapsuuden jouluna piti käydä saunassa nälkäisenä ja jännittyneenä, ennen jouluateriaa ja lahjojen saamista. Juhannusjuhlaan kotonani liittyivät koivunoksista tehdyt vihdat, joista levisi tuoksu koko taloon.

Saunassa käytiin joka viikko vähintään kerran. Lapsuudessa mielestäni paras paikka saunoa talvella tai kesällä oli perheystävien savusauna – siitä huolimatta että saunaan kuului vain löylyhuone, ei pukutiloja. Pimeässä talvi-illassa kahdenkymmenen asteen pakkasessa pukeuduttiin saunan jälkeen samalla tavalla ulkona kuistilla kuin valoisassa kesäyössä.

Uiminen tai veden äärellä oleminen liittyy monella suomalaisella kiinteästi saunomiseen

Kesämökillä söin saunassa korppuja, joiden muruset kutittivat iholla. Ja tietysti salmiakkia. Ystäväni mennessä naimisiin juhlimme porukalla mökillä, saunassa luonnollisesti. Kasvo- ja jalkahoitoja, turvetta iholle. Saunassa parantelin aikuisena kipeää selkää. Saunassa pystyin juttukaveria katsomatta kertomaan kipeistäkin asioista. Muutama vuosi sitten hämmästelin miesten saunakulttuurista kertovaa elokuvaa. Ulkomailla asuessa kaipasin eniten yhtä asiaa: saunaa. Salmiakkia löysin, ruisleipää pystyin itse tekemään.

Uimahallin saunassa kuuluu Suomessa edelleen olla ilman uimapukua. Avannossa käymiseen tarvitsevat tosin saunaa vain vasta-alkajat… Monen perheen saunomiskulttuuriin on kesäisin liittynyt myös uiminen järvi- tai merivedessä.

Enää harva syntyy saunassa, hoitaa siellä haavoja tai käy siellä peseytymässä joka päivä, kesät talvet. Kulttuuri on siis myös muuttunut ajan kuluessa.

Sauna raikastaa oloa myös kesäkuumalla, erityisesti yhdistettynä viileään uintiin tai suihkuun saunan jälkeen.

Miten sinä saunot?

Mitä tapoja sinun saunomiseesi liittyy? Mitä saunomiseen liittyviä muistoja sinulla on?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siirry sivun alkuun
%d bloggaajaa tykkää tästä: